FINDIK İŞLEME TESİSİ HABERİ

 Giresun’da yer alan Entegre Fındık İşleme Tesislerinde üretimi gerçekleştirilen yeni mahsul, Almanya ve Avusturalya’nın gerisinde Amerika Birleşmiş Devletleri’ne ihraç edilmeye başlandı.

FİSKOBİRLİK, fındık ve fındık mamulleri konusunda ürün gamını genişletme ve mahsul çeşitliliğini artırarak, ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden biri olan fındığa layık katma çalışmalarını sürekli sürdürüyor. Son olarak EFİT A.Ş AR-GE departmanı tarafından yapılan ürün geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Şeker İlavesiz fındık ezmesi, iç piyasanın gerisinde yurtdışında da raflardaki yerini almaya hazırlanıyor. Şu asıl değin Almanya ve Avusturalya’ya ihracatı gerçekleştirilen ürüne, Amerika Birleşik Devletleri’nden istek geldi. Yapılan görüşmelerin gerisinde gerçekleşen anlaşmalar sonucunda yeni ürün Şeker İlavesiz fındık ezmesi önümüzdeki günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde de satışa sunulacak.

FİSKOBİRLİK’ten yapılan açıklamada, Şeker İlavesiz Fındık Ezmesinin içeriğinde şeker yerine, isomalt ve inulin bulunduğu dile getirildi. Şeker pancarından elde edilen tek şeker ikamesi olan isomalt, Şeker İlavesiz fındık ezmesi bileşiminde dolgu ve tatlandırıcı amaçlı şeker yerine kullanılıyor. Şekerin yarısı kadar enerji değerine sahip olan isomaltın, kilo kontrolüne muavin olduğu ve çok düşük glisemik indekse sahip olması sebebiyle diyabetliler içinde yerinde olduğu belirtildi. Hindiba bitkisinin özünden elde edilen ve yüzde 100 doğal olan inulinin ise yüksek lif ve prebiyotik kaynağı olduğu böylece kan şekerini dengelediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği dile getirildi.

“Ar-Ge ve Ür-Ge’ye önem veriyoruz”

Konuyla ilgili bir izah etme yapan FİSKOBİRLİK Idare Heyeti Başkanı Lütfi Bayraktar, yeni ürünleri olan Şeker İlavesiz Fındık Ezmesinin yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıktığını ve ürüne inandıklarını dile getirdi. Bayraktar, ‘’Son beş yıl içerisinde AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarına önem veriyoruz. Bu çalışmaların karşılığını almaya başladık. Şeker İlavesiz Fındık Ezmesi bunun meyvelerinden yalnızca birisi. Birkaç aydır iç piyasada satışta olan ürünümüze ağır ağır yurtdışında da talepler oluşmaya başladı. Biz bu ürüne çok güveniyoruz. İnanıyorum ancak 2021 yılında, öteki ürünlerimiz gibi bu yeni ürünümüzde tüketicilerin vazgeçilmezlerinden biri olacak” diye konuştu.

FİSKOBİRLİK Idare Heyeti Başkanı Lütfi Bayraktar açıklamasında, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği kadar geçen hafta açıklanan ihracat rakamları neticesinde, Eylül ve Ekim aylarına bakıldığında son 30 yılın asgari fındık ihracatının gerçekleştirildiği, fındığın nihai mamul haline getirilerek satışının önü açılmadığı sürece bu cins piyasa spekülasyonların önüne geçilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Başkan Bayraktar ‘’ Fındık ülkemizin en manâlı ihracat ürünlerinin başında geliyor. Ancak biz bunu maalesef iyi değerlendiremiyoruz. Geçtiğimiz yılın rakamlarını incelediğimizde ihraç edilen fındığın birçok hammadde ya da yarı mamul halinde satışı gerçekleştirilen fındık ve fındık ürünleri. Kağıt üzerinde sağladığı döviz girdisi birincil bakışta çok yüksek gibi algılanabilir ama biz bu fındığı işleyerek, katma değerinde katarak ve nihai mamul haline getirerek satarsak bu rakamlar 6-7 kat daha artabilir. Bu cins piyasa spekülasyonlarının da önüne geçilir. Ben bunu her platformda dile getiriyorum ve yine tekrarlıyorum. Nihai mamul ihracatı fındığın tek kurtuluş yoludur. Bu potansiyeli iyi ölçmek gerek” açıklamasında bulundu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YENİ TİP KOVİD-19 SALGINI HABERLERİ

SAMAN DOLU DAİRE YANDI